Fòrum - Wiki - Juga a truc - Crea un compte      

Menú
· Home
· Classificacions
· Compte Club Retruc
· El meu perfil
· Enllaços d'interès
· Fòrum de discussió
· Galeria d'imatges
· La vostra opinió
· Llista d'usuaris CCR
· Llista d'usuaris inscrits
· Queixes
· Recomana'ns
· Retruc
· Torneig

Top 10
01: Queralbs1821
02: Miqueel1778
03: TaYa1630
04: jocfora1624
05: bud_ice1593
06: Copes1575
07: morey1574
08: Jove1550
09: socrates1546
10: toniadrover1540

Top 10. Valencià
01: toninaina1524
02: MONJA1512
03: toniadrover1512
04: pubil1511
05: jocfora1504
06: ander1500
07: fletxa1500
08: LaRocaLoca1500
09: morey1500
10: obrador1500

Informació del usuaris
Benvingut, Anonymous
Nickname
Password
(Registra't)
Membres:
Últim: jtorres23
Nous Avui: 0
Nous Ahir: 0
Total: 12556

Gent connectada:
Visitants: 1
Membres: 0
Total: 1

  
Retruc - Vols fer un truc?: Forums

www.retruc.net :: Veure tema - FÒRUM SOBRE EL REGLAMENT
 FAQFAQ   BuscarBuscar   Grups d'UsuarisGrups d'Usuaris   PerfilPerfil   Inicia una sessió per veure els teus missatges privatsInicia una sessió per veure els teus missatges privats   Iniciar SessióIniciar Sessió 

FÒRUM SOBRE EL REGLAMENT

 
Publicar un tema nou   Respondre al tema    Índex del Fòrum de www.retruc.net -> El reglament
Veure tema anterior :: Veure tema següent  
Autor Missatge
Reservada
Equip de retruc.net
Equip de retruc.net


Registrat: Feb 04, 2004
Missatges: 312
Ubicació: Son Negre-Felanitx

MissatgePublicat: Ds Gen 22, 2005 0:20    Assumpte: FÒRUM SOBRE EL REGLAMENT Respondre citant

Ens agradaria que tothom fes les aportacions o correccions que trobi oportunes, tant del reglament, de les peces, del seu nom, de la manera de jugar, de les expressions, etc
Això enriquirà encara més aquest joc tan excepcional.
Gràcies, anticipades, per les vostres aportacions. Sé que serà un debat molt interessant.

icon_lol.gif icon_lol.gif icon_lol.gif icon_lol.gif icon_lol.gif icon_lol.gif icon_lol.gif icon_lol.gif icon_lol.gif icon_lol.gif icon_lol.gif icon_lol.gif
______________________________________________________________

REGLAMENT DEL TRUC

El truc és un joc de cartes probablement d'origen àrab, que és molt tradicional a les illes i a València. Bàsicament, és un joc on cal guanyar vases i lligar cartes en el qual s'han incorporat diverses regles que el compliquen i, a la vegada, el fan més divertit. Contribuïx a aquesta diversió també el fet que sigui un joc on es diven moltes mentides, presumint de tenir cartes que no es tenen.
Com passa amb altres jocs de cartes, el truc té diverses variants, o sigui, que hi ha moltes maneres de jugar-lo per tal motiu intentarem explicar el màxim de variants possibles.
Es juga amb la baralla espanyola però sense els vuits i nous, i a segons quins llocs també sense els dosos. La partida pot esser de quatre, sis o vuit jugadors.
icon_biggrin.gif Les “peces” de la baraja són:
• 11 bastos= l’amo
• 10 d’oro= el segon
• 1 espasa= llengua
• 1 basto= llengua
• 7 espases= marilla
• 7 oros= marilla
• 3 de qualsevol pal
icon_biggrin.gif En una partida de truc intervenen normalment quatre jugadors que juguen per parelles, els quals es posen al voltant d'una taula quadrada o circular de manera que cada persona tinga la seva parella enfront. Per saber qui comença a repartir les cartes, un dels quatre assigna un pal de la baralla a cada jugador i després l'obri per un lloc qualsevol. Repartirà primer aquell qui tinga assignat el pal de la carta que s'hagi descobert.
Aquest jugador mescalarà i li donarà al de l'esquerra les cartes perquè les escapci, portant-se part de la baralla cap a ell. Després, qui havia mesclat comença a repartir tres cartes per a cadascú a partir de qui té a la dreta, per a continuació deixar les cartes sobrants a la seva dreta i marcant així a qui li toca repartir en la següent mà, ja que sempre serà qui te la baralla a la seva esquerra. Dins de cada parella, al jugador que ha rebut primer les cartes en el repartiment li diuen “mà”, i a l'altre “peu”. Quan cada jugador ho cregui convenient, li dirà al seu company les cartes que té utilitzant les senyes corresponents, per tal de marcar l'estratègia del joc però tenint en compte de no ser vist pels jugadors contraris.
La mà la comença el jugador que hi ha a la dreta del que ha repartit les cartes. Si el peu li diu "vine a mi" -expressió que pot usar-se en qualsevol moment de la mà-, li està indicant que jugui la carta més baixa que tengui perquè serà la del peu la que intentarà guanyar la vasa. En canvi si li diu “pitja” li està indicant que tiri la més lata o una d’elles. Una vegada ha tirat una carta, juga el que té a la dreta. Després que ha posat una carta a la taula, el jugador que té a la seva dreta, abans de jugar, envida si vol. Resolt l'envit si n'hi hagué, juga el jugador que queda, que en cas de no haver-se envidat pot fer-ho ell. Així acaba la primera vasa. Qui la hagi guanyada serà el primer en tirar carta en la següent vasa. Si la mateixa parella ha guanyat les dues vases, la mà ha acabat i s'apunten els punts corresponents les dues parelles, però si no és així, hauran de jugar-ne la tercera per desempatar. En qualsevol moment, si una parella creu que té la mà perduda pot dir que se'n va, declarant així que dóna per perdut el truc (però pot haver guanyat el lligat de l'envit).
icon_biggrin.gif Es diu que una vasa està empatada quan són dues cartes iguales les de més valor, per exemple dos tresos. En aquest cas el que és mà comença la segona vasa però posant les dues cartes que li queden una damunt l’altre, tenint en compte que la de més valor ha d’estar a dalt. Guanya el truc el que guanya aquesta vasa. Però es pot donar el cas que la segona vasa quedi empatada altre cop. En aquest cas els dos jugadors que tornin tenir la mateixa carta miren le seves cartes amagades respectivament i torna guanyar la més alta. Si es vol, abans de mirar les cartes, es pot pujar l’aposta. En el cas excepcional que es tornàs empatar guanya el que és mà. També es pot produir l’empat a la segona vasa, en aquest cas guanya directament el que ha guanyat la primera vasa.
icon_biggrin.gif Quan a un jugador li toca llançar carta i creu o vol fer creure que té la mà guanyada, abans de jugar pot dir: "TRUC". Si l'altra parella creu que no té cap possibilitat de guanyar, dirà "No vull" i s'acabarà la mà, emportant-se la parella que va trucar un punt. Si diu "Vull", qui guanyi el truc se n'emportarà tres. En comptes de només voler, pot “Retrucar” si pensa que té molt bones cartes i jugar-se sis punts. Aleshores, la parella que va trucar abans pot no voler, voler o dir "Vol nou", que és dir que el truc val nou punts. Si diu aquesta última opció, l'altra parella pot no voler, voler només o dir "Joc fora". El "joc fora", si es vol, significa que la parella que guanyi el truc guanya la partida completa. Si no es vol, qui va tirar-lo rebrà nou punts, ja que en cas que els altres no vulguen se'n reben les de l'última veu que s'ha volgut.
icon_biggrin.gif Un jugador té ENVIT si disposa de dues cartes del mateix pal. El valor de l'envit serà la suma de la puntuació d'aquestes cartes més 20, on no entren a efectes de puntuació els 10, 11 i els 12 (excepte l’11 de basto i el 10 d’oro que per elles mateixes poden lligar en qualsevol carta i tenen 28 i 27 punts respectivament més la carta lligada). La puntuació màxima d’envits és de 35 (l’amo que en té 28 més un 7). Si les tres cartes del jugador són del mateix pal, només faran envit les dues majors. Per exemple: 6 i 4 de copes és un 6 + 4 + 20 = 30 d'envit; 11 i 4 d'ors és un 24 d'envit; 1 + 4 d'espases és un 1 + 4 + 20 = 25 d'envit; 6 + 7 d'espases és un 6 + 7 + 20 = 33 d'envit. Si les dues parelles tenien la mateixa puntuació d'envit, guanya el que sigui mà, és a dir, qui estigui més prop de qui va repartir les cartes començant per la dreta.
Els envits es declaren en la primera vasa de cada mà pero es resolen quan ha acabat un truc. Abans de tirar la carta en la primera vasa, si el segon peu que juga o el seu company té envit (o vol fer creure que en tenen) ho indicarà dient "Envida". Si l'altra parella no l'accepta perquè pensa que té poc de lligat, dirà "No volem" i els qui envidaren guanyarien un punt. Ara bé, si accepta dient "Vull", la parella amb més punts d'envit se'n portarà dos. També podia haver contestat "Jo envit" i en aquest cas si volgués es jugarien quatre punts. Aleshores, la parella que va envidar abans pot no voler, voler o dir "Dos més", que és dir que el truc val sis punts. Si diu aquesta última opció, l'altra parella pot no voler, voler només o dir "Tots". En aquest cas si la parella que dur més punts en té més de dotze es conten els que li falten per arribar a vint-i quatre i s’apunten al que ha guanyat l’envit. Però si cap del les parelles ha superat els dotze punts, la partida finalitza i la s’en dur el que té més envits.
A diferència del truc, en el cas dels envits no importa seguir l’ordre de les apostes, és a dir, del “Jo envit” es pot passar als “Tots” sense passar pel “Dos més”.
Cal puntualitzar que si el primer peu que juga no diu res d'envidar, pot fer-ho el peu de l'altra parella si vol. Si tampoc pensa fer-ho, ja no hi haurà més ocasió d'envidar fins la pròxima mà. Altre detall: els envits no han d'ensenyar-se fins que no acaba el truc. Si no es vol, no és obligatori descobrir-los.
En el cas de què les parelles estiguin empatades a 23 punts i s’hagi envidat i trucat, primer es miren els envits i després el truc.
icon_biggrin.gif Les senyes per fer al company són les següents:
• L’amo= Alçar les celles
• El segon= aclucar un ull
• Les llengües= treure la llengua
• Les marilles= moure la boca cap a la dreta o l’esquerra
• Els tresos= mossegar-se el llavi inferior amb les dents
• Els dosos= una petita bufedeta a l’aire
• Asos borts (1 oro i 1 copa)= alçar un hombro
• No dur res o cap peça= aclucar els ulls
• Dur la reservada (l’amo i el segon)= bufada inflant les galtes
icon_biggrin.gif La puntuació es fa amb les cartes del vuit i el nou de copes i oros. Cada parella a sort tria una pal. I es marquen els punts de la següent forma:
-D’1 punt fins a 8. La carta del vuit destapada i la del nou girada a l’enrevés damunt la del vuit, va tapant les copes o oros i sols es mostren segons els punts que tenen. Per exemple, 5 punts, es vorien cinc copes o oros destapades i tres estarien tapades pel nou de copes a l’enrevés.
-9 Punts és la carta del nou destapada i la del vuit tapada.
-10 punts, es forma una creu amb les dues cartes a l’enrevés.
-11 punts les dues cartes estan a en paral•lel a l’enrevés.
-12 punts una damunt l’altre a l’enrevés.
-Del 13 al 21 es marquen damunt el nou i la del vuit va tapant les copes o oros.
-22 punts es torna formar una creu amb les dues cartes a l’enrevés.
-23 punts les dues cartes estan a en paral•lel a l’enrevés.
-24 punts no es marquen, perquè finalitza la partida.
Cal dir, que quan es comença a marcar damunt el nou es diu que entren a bones.
icon_biggrin.gif Maneres de jugar:
- Quan un jugador vol fer creure que dur bones cartes pel truc o pels envits però realment no es vera, es diu que fa una “meca” o una “falsa”.
- Una manera típica de jugar és la de “veurer-les venir”. Consisteix en deixar fer la primera vasa al contrari i així que es pensin que no dus res, quan en realita dus dues peces per fer les dues últimes vases.
- La jugada millor per excel•lència és un set de copes o bastos, la llengua d’espases i l’amo. En aquest cas deixes fer la primera vasa i si la segona ets peu, no pots perdre mai, és joc segur.
icon_biggrin.gif Modalitats
- 6 i 8 jugadors= els cincs són peces per damunt l’amo
- Flor= tres cartes del mateix pal, pels envits.
- Dosos= a segons quins llocs, són peces i van després del tresos.
icon_biggrin.gif Expressions
- Vine a mi.
- Pitja
- La primera val per mil.
- Qui no mata empata
- Donar peixet
- Roquers
- Veurer-les venir
- Joc segur
Tornar a dalt
Veure perfil de l'usuari Enviar missatge privat Enviar email MSN Messenger
XesC
Truquer novell
Truquer novell


Registrat: Jan 26, 2005
Missatges: 2
Ubicació: Ses Salines!!

MissatgePublicat: Dv Abr 01, 2005 13:15    Assumpte: Ajuda Respondre citant

Wep!

Escoltau, jo tenc un archiu word que vaig trobar per internet quan volia començar a jugar i encara el guard. Tot està molt ben explicat amb exemples i jugades. Si vos interessa que el vos envii a qualquns d'es col·laboradors o a qualque principiat interessat en es joc d'es truc, digau-mo i tot d'una el vos passaré.

Si voleu res de jo: xesc88@hotmail.com

Dews !!
Tornar a dalt
Veure perfil de l'usuari Enviar missatge privat Enviar email MSN Messenger
Vicent
Truquer novell
Truquer novell


Registrat: Aug 08, 2005
Missatges: 5

MissatgePublicat: Dc Ago 24, 2005 16:08    Assumpte: 1x23rxesd Respondre citant

aaaaaaaaaaaaqd23d21ddddd
Tornar a dalt
Veure perfil de l'usuari Enviar missatge privat
kixxblind
Truquer novell
Truquer novell


Registrat: Dec 28, 2005
Missatges: 1

MissatgePublicat: Dj Des 29, 2005 12:25    Assumpte: Respondre citant

Una pregunta. Aquesta manera de jugar amb l'amo i la segon (Caball de bastos i sota de orors) de quina part de la comunitat Valenciana es?. Soc de la Ribera baixa i açi es juga amb 22 cartes només. La major es l'espassa i la segon el bastot, manilles, tresos i au. Una salutació i enhorabona per la pàgina, es una gran idea. icon_wink.gif

Perdò, edite la meua pregunta ja que m'he donat conter que el Sr. Moderador es de Mallorca. No sabia que a Mallorca tambè es jugava al truc. icon_redface.gif icon_lol.gif
Tornar a dalt
Veure perfil de l'usuari Enviar missatge privat
Reservada
Equip de retruc.net
Equip de retruc.net


Registrat: Feb 04, 2004
Missatges: 312
Ubicació: Son Negre-Felanitx

MissatgePublicat: Dv Des 30, 2005 1:16    Assumpte: Respondre citant

Afectivament aquestes peces creim que sols s'usen a les Illes Balears, a València teniu unes altres peces i unes petites variants en la manera de jugar.
Per tant, pots aprendre a jugar com nosaltres. Ja veuràs com t'ho passaràs d'allò millor. Ànim!
Tornar a dalt
Veure perfil de l'usuari Enviar missatge privat Enviar email MSN Messenger
Pakinto
Truquer novell
Truquer novell


Registrat: Mar 12, 2007
Missatges: 3
Ubicació: Valencia

MissatgePublicat: Dl Mar 12, 2007 16:55    Assumpte: Respondre citant

Aixo mateix ma pasat a mi quan he començat a jugar, jo soc de valencia y juguem com a dit el meu company anteriorment. En valencia també ni han variants asi que men vaig a aprendre la mallorquina i a jugar al truc, el millor joc del mon!
Tornar a dalt
Veure perfil de l'usuari Enviar missatge privat
Reservada
Equip de retruc.net
Equip de retruc.net


Registrat: Feb 04, 2004
Missatges: 312
Ubicació: Son Negre-Felanitx

MissatgePublicat: Dl Mar 12, 2007 20:01    Assumpte: Respondre citant

Ben fet. Així aprendràs una nova modalitat. Ànim!
Tornar a dalt
Veure perfil de l'usuari Enviar missatge privat Enviar email MSN Messenger
alberti24
Truquer novell
Truquer novell


Registrat: Oct 13, 2007
Missatges: 3

MissatgePublicat: Ds Oct 13, 2007 0:44    Assumpte: Respondre citant

podrieu reservar una part de les partides per a la modalitat de la comunitat Valenciana. Alomillor podem fer mes partides.
A mi personalment amb este regles em costaria prou juar y de l'altra forma seria magnific!
Gracies per la Web.

Salut i SVA.
Tornar a dalt
Veure perfil de l'usuari Enviar missatge privat
Queralbs
Equip de retruc.net
Equip de retruc.net


Registrat: Feb 17, 2006
Missatges: 1223
Ubicació: ses salines

MissatgePublicat: Ds Oct 13, 2007 10:30    Assumpte: Respondre citant

Uep alberti24,

Aquest suggeriment el pots seguir en aquest fil:

http://www.retruc.net/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=319

Salut! icon_salut.gif
_________________
Tornar a dalt
Veure perfil de l'usuari Enviar missatge privat Enviar email Visitar pàgina web de l'autor
lafaltaenvide
Equip de retruc.net
Equip de retruc.net


Registrat: Aug 21, 2006
Missatges: 1602
Ubicació: València

MissatgePublicat: Dg Oct 14, 2007 0:17    Assumpte: Respondre citant

un dia d'estos mos faran cas, veritat que si Sr. obrador? , o tens pendent
_________________


Amunt Sempre!!
Tornar a dalt
Veure perfil de l'usuari Enviar missatge privat Enviar email MSN Messenger
obrador
Equip de retruc.net
Equip de retruc.net


Registrat: Jan 13, 2004
Missatges: 2894
Ubicació: Cas Concos

MissatgePublicat: Dg Oct 14, 2007 11:23    Assumpte: Respondre citant

eusa_whistle.gif eusa_whistle.gif eusa_whistle.gif
Tornar a dalt
Veure perfil de l'usuari Enviar missatge privat Visitar pàgina web de l'autor
Mostrar missatges d'anteriors:   
Publicar un tema nou   Respondre al tema    Índex del Fòrum de www.retruc.net -> El reglament Totes les hores són GMT + 1 Hora
Pàgina 1 de 1

 
Canviar a:  
No pots publicar nous temes en aquest fòrum
No pots respondre a temes en aquest fòrum
No pots editar els teus missatges en aquest fòrum
No pots esborrar els teus missatges aquest fòrum
No pots votar a les enquestes en aquest fòrum
Aquest codi te Copyright © de 2003 by PHP-Nuke. Tots els drets reservats. PHP-Nuke es software lliure sota la llicencia publica GNU/GPL.
Pàgina Generada al: 0.128 Segons